Hoe zag Delfshaven er in 1620 uit? Dat is nu te zien in een spectaculaire video die de kijker bijna levend meeneemt in de zeventiende eeuw. De video is het resultaat van uitgebreid historisch onderzoek en maakt onderdeel uit van Time Transit Delfshaven, een platform waarin de historische wereld, de huidige wereld en de digitale wereld samenkomen.
Op de eerste dag van het Delfshaven Festival wordt het bewegende beeld van Delfshaven van vierhonderd jaar geleden gelanceerd. Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen kan een groot deel van de programmaonderdelen gewoon doorgaan.
Historicus Theo Pronk van de Stichting Verborgen Stad heeft maandenlang met een team onderzocht hoe Delfshaven er anno 1620 uitzag. We ontmoeten hem aan de Aelbrechtskolk in Historisch Delfshaven, waar de Pelgrimskerk een van de bekende historische gebouwen is. De kerk is natuurlijk ook te zien in het filmpje dat nu is gemaakt. 'Maar het grappige is dat die kerk niet meer dezelfde is. In 1620 zag de kerk er uit zoals in de middeleeuwen: hij was wat lager, de gevel was anders en de toren was er niet", zegt Pronk.
“Dus de kerk is eigenlijk veel veranderd. Je ziet vaak dat op plekken als deze alles heel oud lijkt, maar in 400 jaar is er veel veranderd.” Pronks onderzoeksteam ging aan de slag met onder meer oude kaarten, plattegronden en belastingregisters om begin zeventiende eeuw een reconstructie van Delfshaven te maken.
Het wordt tijd dat de Pilgrim Fathers uit Delfshaven vertrekken naar Amerika. Die gebeurtenis op 22 juli 1620 is nog steeds een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Delfshaven. Terwijl de Pilgrims maar een dag in Delfshaven doorbrachten. “Het waren Engelse religieuze vluchtelingen die in Leiden woonden”, legt Pronk uit. “Ze wilden naar Amerika om daar hun eigen religieuze kolonie te stichten. Een hele grote groep kwam per schip vanuit Leiden naar Delfshaven.”
Volgens Pronk is het zelfs niet zeker of de Pilgrims daadwerkelijk in de kerk zijn geweest. Zeker is dat ze met het schip Speedwell vertrokken vanuit de Voorhaven. Zo'n tachtig man gingen aan boord, de rest van de groep ging terug naar Leiden. “Hier op de kades speelden zich zeer dramatische afscheidsscènes af”, zegt Pronk.
De 'beeldmensen' van Stichting Verborgen Stad gingen aan de slag met de gegevens van Pronk en zijn team. Bram Vreugdenhil legt uit: “In principe beginnen we met een oude plattegrond, die wordt in 3D gezet en dan bespreken we per gebouw hoe het eruit zag en welk materiaal er is gebruikt. Op zijn laptop laat Vreugdenhil Delfshaven tot leven komen vanaf een kaart. Hij vervolgt: “De 3D-reconstructie is aangekleed, we noemen het ook wel stofferen. We kijken ook naar de bewolkte lucht en de lichtinval.
Dan beginnen we met een oude plattegrond, die schets, die wordt in 3D gezet en per gebouw bespreken we 'hoe zag dit eruit, wat voor materiaal is er gebruikt'. Op basis daarvan krijg je een 3D-reconstructie en wordt het aangekleed, we noemen het ook wel stofferen. Je kiest bakstenen, hout, de lichte, bewolkte lucht. En zo vind je de juiste balans tussen hoe het er echt uitzag en een beetje sfeer scheppen, want ja, er moeten ook wat mensen in zitten, het licht moet prettig zijn. Daar maken we een 360 graden foto van, waar je omheen kunt kijken.
En zo is TimeTransit Delfshaven ontstaan. Time Transit Delfshaven is een app voor smartphones en is ook via het web op de computer te bekijken. Via het platform stapt de kijker vierhonderd jaar terug in de tijd. Daarnaast is er veel informatie over Delfshaven en haar inwoners toen en nu.
TimeTransit werd in 2020 gepresenteerd tijdens Delfhaven400, het festival ter herdenking van het 400-jarig jubileum van de Pilgrim Fathers die Delfshaven verlieten naar Amerika. Door de coronamaatregelen is dat grotendeels in het water gevallen. Daarom is er nu een tweede kans, met het bewegende beeld als nieuwkomer.
Ook nationaal en internationaal nieuws op onze website lezen? Welke kan!